Biblioteca Universității Ovidius din Constanța - Evenimente
   
Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor, marcată la Biblioteca Universității „Ovidius” din Constanța - 24.04.2012


Ziua Internaţională a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată ieri şi la Biblioteca Universității „Ovidius” din Constanța. Studenți de la mai multe facultăți, alături de profesori, bibliotecari și oameni ai cărții au fost împreună pentru a dovedi frumuseţea unei profesii născută odată cu tiparul, în epoca comunicării.

Sub deviza Veniţi alături de noi  să redescoperim biblioteca universităţii! a  fost organizat un amplu program dedicat deopotrivă studenţilor  şi cadrelor didactice.

Manifestarea a fost deschisă de rectorul Universităţii, prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius Epure, care a vorbit audienţei despre importanţa bibliotecii în viaţa instituţiei, punând accent pe rolul cărţii în pregătirea pentru viaţă a tinerei generaţii. În acelaşi registru de aprecieri, subliniind frumuseţea muncii de bibliotecar în contextul educaţiei pentru informare ca  o componentă a educaţiei universitare a intervenit şi prof.univ.dr. Gabriela Stanciu, prorector al Universității noastre.

Despre  una din semnificaţiile zilei de 23 aprilie – aniversarea a 80 de ani de la crearea celei mai mari baze bibliografice  “Index Translationum” şi promovarea culturii române în lume prin traduceri, a vorbit conf. dr. Florentina Nicolae, de la Facultatea de Litere, subliniind performanţele obţinute de colegii săi traducători.

La propunerea rectorului, a fost dedicat un moment „In memoriam Ion Popişteanu”, şi lansarea proiectului către Senat de a decide conferirea numelui fostului director al Bibliotecii Universitare viitoarei săli de fond documentar.

Președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, conf. univ.dr. Cristina Tamaş  a prezentat operele membrilor filialei traduse în diverse limbi, subliniind că printre cadrele didactice ale Universităţii „Ovidius” se află şi 12 scriitori legitimaţi în Uniune, iar conf.univ.dr. Aurelia Lăpușan, directorul Departamentului editorial, carte universitară  şi relaţii publice,  a marcat „Universalitatea lui  Mircea Eliade la 105 ani de la naşterea lui”.

Prof. Silvia Bordei, bibliograf, a prezentat audienţei câteva volume rare din fondul documentar al Bibliotecii, accentuând importanţa patrimonială a acestor lucrări, iar bibliograf Carmen Niţu a făcut o incursiune în lumea virtuală a noii biblioteci.

Cu acest prilej, s-a propus crearea unui serviciu de  Patologia şi Restaurarea Documentelor în cadrul tipografiei, cei prezenţi urmărind cu mare interes demonstraţiile unor etape de conservare   preventivă,  restaurare corp şi legătură carte, susținute de tipograful Valeria Girip.

Cadrele didactice prezente la acţiune au aderat la noua  Asociaţie Prietenii Bibliotecii Ovidius, constituită ad-hoc şi i-au încredinţat preşedinţia prorectorului Gabriela Stanciu. Organizaţia îşi propune crearea unei comunităţi care să se simtă legată prin dragostea şi respectul faţă de carte sprijinind astfel acţiunile de promovare şi modernizare a bibliotecii.

Vizionarea filmului „Domnişoara Cristina”, o coproducţie româno-franceză, în regia lui Viorel Sergovici, 1992, cu: Adrian Pintea, Dragos Pâslaru, Irina Petrescu, Mariana Buruiană, George Constantin, Raluca Penu, Medeea Marinescu, Claudia Nicolau, Julieta Strâmbeanu, a încheiat o zi cu multiple semnificaţii în viaţa culturală  a ţării şi a Europei.