Biblioteca Universității Ovidius din Constanța - Evenimente
   
Sărbătoare în casa cărții - 03.10.2012


Luni, 1 octombrie 2012, Universitatea „Ovidius” din Constanța a pășit cu dreptul în noul an de studiu. Numeroși profesori, studenți, alături de oameni de cultură și jurnaliști, și întreaga conducere a Universității, au tăiat simbolic panglica de inaugurare a Bibliotecii Centrale Universitare. Oaspeții au fost primiți chiar de Ovidius, imortalizat cu talent de studenții de la Facultatea de Arte, prefațând o incursiune în lumea cărților, a poveștilor și a învățării. Pentru prima dată, toți angajații Bibliotecii au ieșit la rampă și s-au prezentat în fața numeroșilor invitați. În straie de sărbătoare, s-au rostit cuvinte de bun venit și mulțumiri pentru transformarea recentă a bibliotecii. 

Conf.univ.dr. Aurelia LĂPUŞAN, directorul Departamentului Editorial, Carte Universitară și Relații Publice,  a deschis sărbătoarea bibliotecii: „Anul universitar nu poate să înceapă decât cu uşi deschise la o bibliotecă care îmbie cititorii. În primul rând pe studenţi şi în al doilea rând pe profesorii lor. Vă invit într-o bibliotecă nouă şi veche în acelaşi timp, care şi-a schimbat absolut destinaţia şi haina prin grija, prin deosebitul interes pe care l-a manifestat noua conducere, în special rectorul prof. Dănuţ EPURE. Dacă într-un timp, biblioteca a fost „Cenuşăreasa” Universităţii, astăzi vrem să fie locul unde se întâmplă cu adevărat ceva”.

Rectorul prof.univ.dr. Dănuț Tiberius EPURE a felicitat colectivul dinamic al bibliotecii pentru munca asiduă depusă în ultimele luni. „Rolul Bibliotecii Universitare într-o comunitate academică de prestigiu este unul esențial. Creșterea performanței în învățământ este strâns legată de posibilitatea de documentare atât a studenților, cât și a cadrelor didactice. Încă de la începutul mandatului meu de rector am considerat vitală transformarea vechii biblioteci într-una modernă, cu săli spațioase și accesibilă tuturor. Iată că la nici o jumătate de an, studenții ovidieni au la dispoziție una dintre cele mai dezvoltate Biblioteci universitare din țară, cu un fond de carte deosebit și facilități la înalte standarde. Repartizarea cărților către solicitanți va fi mijlocită de un sistem informatic special, iar prin intermediul Bibliotecii virtuale, cei care preferă să se documenteze on line au acces la numeroase baze de date internaționale. Transmit mulțumiri pentru efortul depus și felicitări pentru extraordinarele realizări colectivului condus de doamna conferențiar Aurelia LĂPUȘAN, directorul Departamentului Editorial, Carte Universitară și Relații Publice”, a subliniat rectorul Universității.

La sărbătoarea unei Case a cărții, rectorul a primit în dar trofeul Cel mai bun prieten al bibliotecii, precum și o carte de colecţie, de format  foarte mic, bibliofilă, format legat, 6,00/5,40 cm, un album fotografic care  prezintă o suită de 64 de fotografii din perioada aprilie-octombrie 2012, reprezentând secvenţe din activitatea desfăşurată în Universitatea Ovidius din Constanţa, sub mandatul rectorului prof.univ.dr. Dănuţ Tiberius EPURE. Realizată în tipografia Universității, cartea liliput va fi un reper în acest bun început.

Câteva momente artistice oferite de studente ale Facultăţii de Arte au completat manifestarea, care a cuprins, apoi, o vizită în depozitele bibliotecii, în săli unde s-au expus cărţi rare, în biblioteca virtuală iar la final s-a prezentat un film produs de „Ovidius TV” cu imagini din bibliotecă.

Sărbătoarea a continuat, în premieră, cu întâlnirea rectorului prof.univ.dr. Dănuț Tiberius EPURE, cu studenții din anul I, un spectacol susținut în aer liber de studenții de la Arte, cu recitări de poezie și momente teatrale în spațiul bibliotecii. Pentru prima dată Universitatea a fost deschisă studenților și profesorilor până târziu în noapte, în spațiul academic fiind primiți cum se cuvine noii studenți.

Georgiana VOINEAGU

Articol apărut în numărul 10 al Revistei Ovidianum, serie nouă